dimarts, 16 de novembre del 2010

COMENTARIS SOBRE LA ECONOMIA ESPANYOLA

Els darrers dies s’han tornat a interpretar amb optimisme desmesurat e injustificat determinades dades referides a la economia espanyola. No ens deixem enganyar. Seguim sense veure la llum del final del túnel.

La reducció del nombre d’aturats (70.000) que aporta la darrera EPA obeeix a la estacionalitat típica del tercer trimestre de l’any. Nomes hem de mirar el mateix trimestre de 2009 per veure que l’atur també va disminuir lo que no va suposar una reducció en els 9 mesos següents si no tot el contrari (els parats varen augmentar en 520.000).

Si fem una anàlisi detallada de la evolució recaptatòria es la que hems farà veure que no hi ha indicis de recuperació econòmica.
Els ingressos per impostos recaptats per la Agència tributaria en els 9 primers mesos de l’any han augmentat en 14.098 milions de € respecte al mateix període del darrer any, es a dir un 13,4%. D’aquest augment 13,600 milions de € (96,5%) venen donats única i exclusivament per l’augment de recaptació de IVA.
Ara bé el creixement de la recaptació de IVA s’explica per:
1)      La pujada de tipus impositiu a partir del segon semestre (ha suposat un increment de 630 milions de €)
2)      El efecte de passar de devolucions anuals a mensuals (5.750 milions de €)
3)      El augment de la base global del impost (7.200 milions de €).

Les dues primeres causes son alienes a qualsevol millora de la economia en la seva totalitat i la tercera una part si i una part no. La part que no, ve donada per:

1)      Anticipació de la despesa per part dels consumidors al veure que el 1 de juliol el tipus de IVA pujava.
2)      Anticipació de despesa per que s’acabaven incentius fiscals (pla prever). La davallada de matriculació de cotxes un cop acabat el pla prever ha sigut espectacular

També analitzant dades de 2010 enfront el 2009 veiem que les rendes de les llars han baixat un 1,5% i la de les empreses un 17%, cosa que també posa de manifest la no recuperació.
 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Fotografies| Slideshow Software Creació blog: VICARA ASSESSORS I CONSULTING, S.L. www.cecabrera.es